Οι νικητές του Greek Beer Awards 2021

20 Μαΐου 2021

Απόλυτη κυριαρχία των μικροζυθοποιείων στα φετινά Greek Beer Awards. 

Δύο ήταν οι μπίρες που αναδείχθηκαν νικήτριες στα Greek Beer Awards του 2021, το πέμπτο έτος διοργάνωσης του διαγωνισμού. Η μία, με σταθερή παρουσία στον χώρο της ελληνικής ζυθοποιίας, ενώ η άλλη, πρωτοεμφανιζόμενη στο πλαίσιο του διαγωνισμού. 

Ο λόγος για τις Voreia Smoked από τη Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος και την Chloe, μια συνεργατική μπύρα των Μικροζυθοποιία Μεταμόρφωσης και Strange Brew. Και οι δύο αυτές μπίρες, κατάφεραν να ξεχωρίσουν σαν Top Ale και Top Lager αντίστοιχα, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση και κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στις κατηγορίες που συμμετείχαν (Specialty Ale και Pale Lager).

Με χρυσό διακρίθηκαν επίσης η Monday’s της Μικροζυθοποιίας Septem που επανήλθε φέτος στο διαγωνισμό, η Lola IPA από την Ζυθοποιία Πηνειού και η Insomnia από την Noctua Μικροζυθοποιία Αθήνας. Η Sknipa Imperial Stout από την Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης διακρίθηκε επίσης με χρυσό βραβείο, ανεβαίνοντας μια θέση σε σχέση με πέρυσι που είχε αποσπάσει ασημένιο μετάλλιο. 

Ασημένιο μετάλλιο έλαβαν επίσης η πρωτοεμφανιζόμενη στα Greek Beer Awards, Candia Lager από τις Κρητικές Ζυθοποιίες Ζηδιανάκη, στην κατηγορία Pale Lager και η Canal Dive Pilsner της Κορινθιακής Ζυθοποιίας στις Pilsner που μοιράστηκε τη θέση της με τη νομαδική Valtinger Chalkidiki. Εξαιρετική ήταν και η παρουσία των νομαδικων Eden IPL, Methia Pale Ale και «Η ψυχή του πάρτι» που απέσπασαν ασημένια μετάλλια στις κατηγορίες τους. 

Χάλκινο μετάλλιο κέρδισαν οι Mikònu Barrel Aged Porter on Pomace Brandy, Ammousa IPA και Alea California Common κ στις κατηγορίες Barrel Aged, IPA και Specialty Lager αντίστοιχα.

Τέλος, οι κριτές, αναφερόμενοι στις μπύρες Salonikia Honey Pilsner και Voreia Smoked, τις έκριναν ως εξαιρετικές και με δυνατότητες για «διεθνή καριέρα», ενώ όσον αφορά στην καπνιστή μπύρα από τις Σέρρες πρόσθεσαν ότι δεν έχουν συναντήσει πιο αξιόλογη προσπάθεια καπνιστής μπύρας στην Ευρώπη, εκτός Μπάμπεργκ, και ότι ουδέποτε θα είχαν στο μυαλό τους ότι αυτή θα προέρχεται από την Ελλάδα.

Ο διαγωνισμός ακολούθησε όλους τους κανόνες ασφαλείας κατά του Covid -19. Οι κριτές έλαβαν τα δείγματα συσκευασμένα και καλυμμένα στον χώρο τους και συναντήθηκαν διαδικτυακά για να πραγματοποιήσουν την ταυτόχρονη γευστική δοκιμή. Δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο της ελληνικής ζυθοποιίας και προσαρμόστηκαν εύκολα και άμεσα στο νέο, ηλεκτρονικό τρόπο αξιολόγησης και υποβολής σχολίων.

Στην ομάδα των καταξιωμένων κριτών φέτος συμμετείχαν κριτές από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, με τον Tim Hampson να επανέρχεται στην θέση του επικεφαλής των κριτών. Μάλιστα, ένας από τους κριτές, ο Maurizio Maestrelli, ιδρυτής του Milano beer week, και δημοσιογράφος με ειδίκευση στα θέματα ζύθου, έγραψε, μεταξύ άλλων, στο Twitter: «Εντυπωσιακά βήματα προόδου για την ελληνική μικροζυθοποιία και εξαιρετική διοργάνωση…»