Γαλακτοκομικά Μυστακέλλη: Τα βραβευμένα τυριά!

13 Απριλίου 2021

Η τυροκομική επιχείρηση Γαλακτοκομικά Μυστακέλλη Ι.Κ.Ε. ιδρύθηκε το 2015, λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και έχει την έδρα της στον Μανταμάδο Λέσβου. Συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε το 1962 στο παραδοσιακό τυροκομείο του ο Στρατής Μυστακέλλης και επέκτεινε στη συνέχεια ο γιός του Γιάννης, από το 2016 η νέα διοίκηση βρίσκεται στην αγορά με λαδοτύρι, γραβιέρα μυζήθρα, βούτυρο και πρόβεια γιαούρτια, ενώ μέσα σε μόλις δύο χρόνια η επιχείρηση κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή της κατά 20%.

Τα συστατικά της ευλογημένης Λεσβιακής γης, το ήπιο μεσογειακό κλίμα, η πλούσια ποικιλόμορφη σε φυτά και βότανα και απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα χλωρίδα, το άπλετο φως του ήλιου, η αλμύρα της θάλασσας, τα αιγοπρόβατα ελευθέρας βοσκής της ιδιαίτερης Λεσβιακής φυλής της περιοχής Μαντανάδου, δίνουν ένα εξαιρετικής ποιότητας γάλα με μοναδικά αρώματα και γευστικά χαρακτηριστικά. Στο τυροκομείο Μυστακέλλη στη Λέσβο φτάνει καθημερινά αρωματικό ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα από ζώα λεσβιακής φυλής, ελευθέρας βοσκής, από παραγωγούς του Μανταμάδου. Χάρη σε αυτό, την γνώση και το μεράκι των ανθρώπων της επιχείρησης η φέτα τους έχει βραβευτεί για την σκληρή γαλατένια με ωραίες οξύτητες γεύση της με το World Cheese Awards 2019 – 2020. Η βουτυράτη γραβιέρα τους έχει αποσπάσει το OLYMP AWARDS Gold 2020 ενώ η φρέσκια, κρεμώδης μυζήθρα και η μεστή ξερή μυζήθρα τους έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν για την γεύση και το άρωμα τους.

Το κεφαλάκι τους, όπως αποκαλούν οι Λέσβιοι το αλάδωτο λαδοτύρι, ωριμάζει για τουλάχιστον 3 μήνες και συνήθως μέχρι 6 μήνες, δεν παραφινώνεται, παραμένει σε ειδικούς θαλάμους και αποκτά περίπλοκη, ξηροκαρπάτη γεύση. Κάποια κεφαλάκια κόβονται σε φέτες, συσκευάζονται σε vacuum μέσα σε ντόπιο ελαιόλαδο, και έτσι ωριμάζουν για ακόμα 45 ημέρες πριν διατεθούν στην αγορά. Μεστό, ψημένο, γλυκό και πικάντικο μαζί, το λαδοτύρι, αποτελεί ένα μοναδικό στην Ελλάδα και τον κόσμο τυρί.


Βραβεία

  • Βραβείο OLYMP AWARDS Gold 2020
    Βιολογικό Λαδοτύρι Μυτιλήνης Π.Ο.Π.
  • Βραβείο OLYMP AWARDS Gold 2020
    Βιολογική Γραβιέρα
  • Βραβείο OLYMP AWARDS Bronze 2020
    Βιολογική Φέτα Π.Ο.Π. Μυτιλήνης
  • Βραβείο Mediterranean Taste Awards Gold 2020
    Φέτα Π.Ο.Π. Μυτιλήνης
  • Βραβείο Mediterranean Taste Awards Gold 2020
    Λαδοτύρι Μυτιλήνης Π.Ο.Π.
  • World Cheese Awards 2019 – 2020
    Φέτα Π.Ο.Π. Μυτιλήνης
  • Βραβείο OLYMP AWARD 2018
    Γραβιέρα Μυτιλήνης
  • Βραβείο OLYMP AWARD 2018
    Λαδοτύρι Μυτιλήνης Π.Ο.Π.