Ο καρπός που δυναμώνει την καρδιά και τα οστά

1 Απριλίου 2021

Ψάχνετε ένα υγιεινό σνακ που να ενισχύει το αίσθημα κορεσμού και παράλληλα να προστατευτεί την καρδιά και τα οστά; Αν ναι, τα καρύδια είναι η ιδανική επιλογή!

Μόλις 30 γραμμάρια καρύδια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και ασβέστιο. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη Β6, ωμέγα-3 λιπαρά και σίδηρο. Αν και έχουν υψηλό θερμιδικό δείκτη, η πλούσια περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού και παράλληλα συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και των οστών

«Ασπίδα» της καρδιάς
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition έδειξε πως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα καρύδια μειώνουν την χοληστερόλη και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι όσοι ασθενείς κατανάλωναν καρύδια περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με αυτούς που είτε δεν κατανάλωναν καθόλου καρύδια ή κατανάλωναν πιο σπάνια. Επιπλέον άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει πως ο καρπός των καρυδιών μπορεί να βελτιώσει την «κακή» χοληστερόλη LDL, να συμβάλει στην ρύθμιση του βάρους και την ανανέωση των κυττάρων.

Καρύδια, ο σύμμαχος των οστών
Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό, μαγνήσιο και μαγγάνιο, συστατικά απαραίτητα για την διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Σύμφωνα με έρευνες το ιχνοστοιχείο του χαλκού είναι απαραίτητο για την διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στα κύτταρα, το μαγνήσιο βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά και τέλος το μαγγάνιο, φαίνεται ότι σχετίζεται με την πρόληψη της οστεοπόρωσης.