Τι είναι τα γαστρονομικά βραβεία AFFA και ποιοι συμμετέχουν σε αυτά;

28 Δεκεμβρίου 2020

Τα Athens Fine Food Awards έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και φιλοδοξούν να σηματοδοτήσουν μια υπεύθυνη και ουσιαστική καταγραφή και προβολή των προϊόντων τροφίμων Ελλήνων παραγωγών.

Τα Athens Fine Food Awards (AFFA) είναι η σημαντικότερη προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα για την συγκέντρωση, καταγραφή και προβολή των προϊόντων τροφίμων Ελλήνων παραγωγών μέσα από την αξιολόγηση και την επιβράβευση τους.
Με την σφραγίδα της διοργάνωσης να έχει η Έκθεση τροφίμων ΕΞΠΟΤΡΟΦ, σε συνεργασία με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, τα AFFA φιλοδοξούν να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς για την ανάδειξη της ελληνικής παραγωγής, που στηρίζεται στην πρώτη ύλη, την καινοτομία, την τεχνογνωσία, τις καλές πρακτικές και την θρεπτική αξία. Λαμβάνοντας υπόψη έννοιες όπως η τοπικότητα, η παράδοση, η διαφοροποίηση, η αυθεντικότητα της γεύσης στόχος είναι να αναδειχθεί η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και σύγχρονη γαστρονομία.
Τα AFFA διοργανώνονται από την έμπειρη ομάδα της ΕΞΠΟΤΡΟΦ, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη ομάδα σε θέματα ανάπτυξης, προβολής και διανομής τροφίμων του Delio Food Hub που δραστηριοποιείται κυρίως στη διανομή χονδρικής προϊόντων μικρής παραγωγής, σε τουριστικές επιχειρήσεις και καταστήματα εστίασης. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή στα βραβεία AFFA είναι ανεξάρτητη της συμμετοχής των παραγωγών στην φυσική έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ ή την ψηφιακή έκθεση The DeliFair.

Τα AFFA αποτελούν ανεξάρτητη διοργάνωση, με στόχο την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη κατάταξη των συμμετεχόντων της.

Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες παραγωγοί με τα προϊόντα τους, κατατάσσονται σε 27 αναλυτικές κατηγορίες και αξιολογούνται αρχικά με βάση τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. Όμως, η γεύση αποτελεί τον κύριο παράγοντα αξιολόγησης και για τον λόγο αυτό, η γευσιγνωσία των προϊόντων είναι τυφλή.

Η τυφλή γευσιγνωσία, ο επαγγελματισμός και η εμπειρία των διοργανωτών εγγυώνται ένα ασφαλές περιβάλλον αξιολόγησης των συμμετοχών, δημιουργώντας έναν σημαντικό παράγοντα διαφοροποίησης κι έναν αξιόπιστο οδηγό για τον καταναλωτή, που θα εγγυάται την ποιότητα του προϊόντος με βάση αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης.

Η αξιοπιστία των βραβείων, σε διεθνές επίπεδο, βασίζεται στον επαγγελματισμό και την εμπειρία της επιτροπής αξιολόγησης. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά και στα Athens Fine Food Awards. Οι σημαντικότεροι επαγγελματίες του κλάδου των τροφίμων βρίσκονται ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής για να οδηγήσουν με αξιοπιστία την μεγάλη προσπάθεια καταγραφής που γίνεται για το ελληνικό τρόφιμο. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν πιστοποιημένοι κριτές, δημοσιογράφοι γεύσης, sommelier, σεφ, παράγοντες της αγοράς του τροφίμου, εστιάτορες κ.ά. Η ταυτότητα των μελών της κριτικής επιτροπής δεν θα δημοσιευτεί έως και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, καθώς στόχος είναι να επιτευχθεί ο αδιάβλητος χαρακτήρας της διοργάνωσης και η αντικειμενικότητα της κρίσης.

Για να συμμετέχετε στα Athens Fine Food Awards εγγραφείτε.