4 ροφήματα βοτάνων για χαλάρωση και προστασία

29 Ιανουαρίου 2019

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα βότανα είναι ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μας βοηθούν να χαλαρώσουμε αλλά και να προστατευτούμε από ιώσεις ειδικά το χειμώνα. Σας παρουσιάζουμε τέσσερα βότανα που πρέπει να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας

Μελισσόχορτο
Ένα ταπεινό βότανο με πλούσιες ιδιότητες. μυρίζει λεμόνι, περιέχει μεταξύ άλλων πτητικά έλαια (γνωστά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες), πολυφαινόλες, τανίνες και φλαβονοειδή, ενώ η δράση του στηρίζεται κυρίως στα αιθέρια έλαια που περιέχονται στη σύστασή του (κιτράλη, κιτρονελλάλη, λιναλοόλη, γερανιόλη). γνωστό για την αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή του δράση του συμβάλλει στην καταπολέμηση των ιών. Το αφέψημά του είναι τονωτικό για τον οργανισμό

Τίλιο

Τα άνθη και τα φύλλα του έχουν ηρεμιστική και αντισπασμωδική δράση. Μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να καταπραΰνουμε την ένταση, ενώ δρα και ως εφιδρωτικό.Είναι το καταλληλότερο ρόφημα για το απόγευμα ή για αργά το βράδυ καθώς χαλαρώνει, από την ένταση της καθημερινότητας.

Δίκταμο
Είναι αυτοφυές και προστατευόμενο είδος. Μελέτες έχουν δείξει την αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή του δράση εξ αιτίας των πολυφαινολών που περιέχει.Το δίκταμο έχει αντισηπτική δράση, τονωτική και αντισπασμωδική. Χρησιμοποιείται για την επούλωση των τραυμάτων, ως καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος, καθώς και κατά της γρίπης και του κρυολογήματος. Το άγριο δίκταμο της Κρήτης, λόγω της σπανιότητάς του, προστατεύεται με τη συνθήκη της Βέρνης και απαγορεύεται η συλλογή του στο Εθνικό Δρυμό του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Τσουκνίδα
Τα φύλλα της τσουκνίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο φαγητό, στις σαλάτες, σε χόρτα, σούπες, πίτες, ροφήματα και έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.Πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, η τσουκνίδα έχει στυπτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες και καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες. Το ρόφημα τσουκνίδας έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιρρευματική δράση. Καταπραΰνει τις φλεγμονές και πολεμά τα μικρόβια. Για εξωτερική χρήση είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για την θεραπεία της λιπαρότητας των μαλλιών και της πιτυρίδας.