Ασημάκης Χανιώτης: ο νεότερος Έλληνας σεφ με αστέρι Michelin

22 Ιανουαρίου 2019

Είναι μόλις 28 ετών κι είναι ο πρώτος Έλληνας που του έχει απονεμηθεί αστέρι Michelin έξω από τη χώρα του, αλλά και ο νεότερος που το έχει κερδίσει ποτέ στο Λονδίνο. Ο λόγος για τον Ασημάκη Χανιώτη, Executive chef του εστιατορίου Pied a Terre.

Είναι νέος, ταλαντούχος κι έχει δώσει ήδη το στίγμα του στην γαστρονομια αφού στα 28 του κατέχει ήδη ένα αστέρι Michelin. Ο Ασημάκης Χανιώτης, Executive chef του εστιατορίου Pied a Terre στο Λονδίνο είναι ο πρώτος Έλληνας που του έχει απονεμηθεί αστέρι Michelin έξω από τη χώρα του, αλλά και ο νεότερος που το έχει κερδίσει ποτέ στο Λονδίνο.

Η πορεία του θυμίζει αυτό που λέμε «αμερικάνικο όνειρο»: Νέος, προσγειώνεται στη μεγάλη πρωτεύουσα του εξωτερικού, το Λονδίνο, και τα καταφέρνει. Ωστόσο ο δρόμος δεν ήταν ποτέ στρωμένος από ροδοπέταλα, καθώς η επιτυχία δεν είναι θέμα τύχης αλλά απαιτεί σκληρή δουλειά, πειθαρχία και υπομονή. Άλλωστε ο Ασημάκης είχε περάσει από όλα τα στάδια, ξεκινώντας από boufet , banquet, fine dining, room service, breakfast, a la carte, snack and finger foods. Σήμερα είναι ο Executive chef του εστιατορίου Pied a Terre, ενός από τα καλύτερα εστιαστόρια της αγγλικής πρωτεύσουσας που επί 27 χρόνια διατηρεί τα δικά του αστέρια Michelin.

Όπως λέει ο ίδιος σε συνεύντεξη του «Για εμένα το Μichelin ήταν ο μεγαλύτερος στόχος μου από την μέρα που αποφάσισα να αφήσω τη χώρα μου και την οικογένειά μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ο στόχος για όλους».
Το μενού του βασίζεται στην ελληνική παράδοση και όπως λέει θέλει να δώσει ένα νέο πρόσωπο στην ελληνική μαγειρική. Ένα από τα πιάτα του εστιατορίου, τα σαλιγκάρια «σαν στιφάδο», μια παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής, ο ίδιος τα σερβίρει σε ραβιόλια, γεμιστά με τα σαλιγκάρια και τη σάλτσα, και μικρά κρεμμύδια στο grill για να δώσω μια καπνιστή γεύση.Πειραματίζεται ανάμεσα στην ελληνική και γαλλική κουζίνα και δημιουργεί συνταγές όπως foie gras με τραχανά. Ταυτόχρονα προσαρμόζει με τη δική του οπτική και συνταγές σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις όπως το μενού για χορτοφάγους, καθώς στο Λονδίνο υπάρχει μια μανία για οτιδήποτε vegetarian και vegan food.

Με πολύτιμους συμμάχους την ομάδα του, που αποτελείται από 70% Έλληνες, ο Ασημάκης Χανιώτης δηλώνει πως η επιτυχία είναι σίγουρα ομαδικό αποτέλεσμα.