Ναύπακτος: η απόλυτη εξόρμηση του Σαββατοκύριακου

13 Ιανουαρίου 2019

Συνδυάζει βουνό, θάλασσα, καλό φαγητό και ιστορία. Ο λόγος για την Ναύπακτο τον αγαπημένο προορισμό του Σαββατοκύριακου.

Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, η παραθαλάσσια πόλη της Ναυπάκτου, αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια μικρή απόδραση του Σαββατοκύριακου κι όχι μόνο. Θεωρείται μία από τις πλέον όμορφες αποδράσεις χάρη στην φυσική ομορφιά της, την ιστορία της και τα καλά κρυμμένα μυστικά της.
Η αγαπημένη πόλη των Ενετών και των Τούρκων κατακτητών, που την ονόμαζαν «Λεπάντο» και «Ενεβαχτέ» αντίστοιχα, φημίζεται για την καλοδιατηρημένη ακρόπολη της, μοναδική σε κατασκευή σε όλη την Ευρώπη, καθώς διαθέτει 5 αμυντικές ζώνες, που φτάνουν μέχρι το λιμάνι.
Το επιβλητικό κάστρο της είναι το πρώτο που βλέπει ο ταξιδιώτης και φτάνει μέχρι τα 200 μ. υψόμετρο. Την νύχτα φωτισμένο με τους προβολείς ξεχωρίζει από μακριά προκαλώντας δέος στους επισκέπτες του. Αλλά και οι παραδοσιακές συνοικίες της Ναυπάκτου με τον καλοδιατηρημένο Πύργο της οικογένειας Μπότσαρη, που σήμερα έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο, τα αρχοντικά και τα καπετανόσπιτα, μαρτυρούν μια πόλη που έχει στενή σχέση με το υγρό στοιχείο. Κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο «Γρίμποβο», στη συνοικία με το «πολύ νερό», όπου τα αιωνόβια πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά, οι θαυμάσιες παραλίες και οι ονομαστές πηγές, με κορυφαία τη «βρύση της Αγάπης» στη συνοικία της Αφροδίτης, θα σας εντυπωσιάσουν.
Σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, βρίσκονται οι περιοχές Μοναστηράκι, Χιλιαδού και Σκάλωμα, που αποτελούν πραγματικές οάσεις δροσιάς, ενώ μια βόλτα μέχρι τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας επιβάλλεται.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Το επιβλητικό κάστρο της Ναυπάκτου, το πρώτο που βλέπει ο ταξιδιώτης και φτάνει μέχρι τα 200 μ. υψόμετρο.

Πανύψηλα έλατα, κεραμοσκεπές και πράσινο μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα, η Τερψιθέα, η Ελατού και η Άνω Χώρα, συναγωνίζονται μεταξύ τους σε φυσική ομορφιά.
Αν πάλι πεινάσετε σε όλη την Ναύπακτο και τις συνοικίες της θα γευτείτε παραδοσιακές ψησταριές και ντόπια εδέσματα. Πολύ καλούς μεζέδες θα βρείτε στην Κουζίνα της Λόης, πάνω στο λιμάνι, στο Κατώγι, στην παραλία της Ψανής, ενώ αν θέλετε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, σπιτικό φαγητό θα βρείτε στο Πέτρινο και στο Σπιτικό στο Γρίμποβο. Ενώ πολύ καλά ταβερνάκια θα βρείτε και στον Μαραθιά, στο Μοναστηράκι και την Μακύνεια. Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο φημισμένο «Χάνι Μπανιά», όπου βασιλεύουν τα extreme sports και στο Τρίκορφο, όπου βρίσκεται το μοναστήρι των «Παπαροκάδων».
Για βόλτα και ποτό επισκεφθείτε το Κάστρο με τα μπαράκια του σκαρφαλωμένα στον ανηφορικό δρόμο και θέα που δεν θα πρέπει να χάσετε. Από το λιμανάκι, μέχρι τα καφέ του Γριμπόβου και τα πιο ιδιαίτερα μπαράκια στο Μοναστηράκι, ένα είναι σίγουρο: στην Ναύπακτο η νυχτερινή ζωή υπερέχει! Αν πάλι θέλετε κάτι πιο ήρεμο στην κεντρική πλατεία της πόλης, μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας κάτω από τον μεγάλο πλάτανο.
Τέλος, πριν αποχαιρετήσετε την πόλη κάντε μια στάση στο Συνεταιρισμό Γυναικών Ναυπάκτου και δοκιμάστε το γλυκό σταφύλι, τη μαρμελάδα πορτοκάλι και σε κάθε περίπτωση πάρτε μαζί σας στην επιστροφή χωριάτικες χυλοπίτες.