Τα βιολογικά προϊόντα μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου;

15 Ιανουαρίου 2019

Νέα γαλλική μελέτη δείχνει πως όσοι τρέφονται συστηματικά με βιολογικά προϊόντα έχουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η συστηματική κατανάλωση βιολογικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με Γαλλική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine».Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Τζούλια Μπόντρι του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 69.000 ανθρώπους σε βάθος πενταετίας.
Σύμφωνα με την μελέτη, διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα βιολογικά/οργανικά προϊόντα, είχαν κατά μέσο όρο 25% μικρότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου, σε σχέση με όσους έτρωγαν λιγότερα ή καθόλου τέτοια προϊόντα.
Μάλιστα, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 34% όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, κατά 76% για κάθε είδους λέμφωμα (καρκίνο του λεμφικού συστήματος) και κατά 86% ειδικότερα για λέμφωμα μη-Hodgkin.
«Αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, η κατανάλωση οργανικών τροφών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου», δήλωσε η Μπόντρι. Διευκρίνισε, όμως, ότι λόγω της φύσεώς της, η νέα μελέτη βρήκε μόνο μια συσχέτιση και δεν μπορεί να αποδείξει ότι όντως η κατανάλωση πολλών βιολογικών προϊόντων είναι αυτή που προκαλεί τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι καταναλωτές δεν πρέπει να σταματήσουν να τρώνε μη βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, είτε είναι βιολογικά είχε όχι, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις και καρκίνο.
Οι ειδικοί υγείας συμβουλεύουν πως εάν σας ανησυχεί η χρήση χημικών ουσιών κατά την παραγωγή των τροφίμων, τότε τα «βιολογικά» αποτελούν τη λύση. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι το υψηλό κόστος αυτών να μην αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών.Στην πραγματικότητα, τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση της νόσου προτείνεται η αυξημένη πρόσληψη διαφόρων λαχανικών και φρούτων. Είτε αυτά είναι φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, σε κονσέρβα ή μαγειρεμένα, τα οφέλη μιας διατροφής πλούσιας σε χρωματιστά λαχανικά και φρούτα, υπερβαίνει κάθε πιθανό κίνδυνο που κρύβουν τα φυτοφάρμακα