Vegan: η νέα τάση διατροφής που τείνει να γίνει τρόπος ζωής

11 Ιανουαρίου 2019

Πρωτοεμφανίστηκε το 1944 και κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Ο λόγος για την νέα τάση διατροφής vegan που έχει έρθει και στην Ελλάδα.

Ο «βιγκανισμός», όπως λέγεται η απουσία οποιουδήποτε ζωικού προϊόντος, από την διατροφή του ανθρώπου συστήθηκε στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την καμπάνια της ομάδας Greek Vegans, η οποία εμφανίστηκε στα βαγόνια του μετρό. Αν και ξεκίνησε ως ένα περιθωριακό κίνημα, έχει αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές σε πολλές χώρες του κόσμου και έχει γίνει τρόπος ζωής για πολλούς. Αξίζει να σημειωθεί πως στο κίνημα vegan συμμετέχουν ενεργά ονόματα από την διεθνή σκηνή όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο αστέρας της Formula 1 Λιούις Χάμιλτον και η ποπ σταρ Μπιγιονσέ.
Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες, όπως στη Βαρσοβία, έχουν ανοίξει ήδη περισσότερα από 50 εστιατόρια vegan, ενώ το 60% των Πολωνών δηλώνει σε σχετική έρευνα ότι σκοπεύει να κόψει εντελώς το κρέας αυτόν τον χρόνο. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού έχουν ήδη εντάξει στα ράφια τους προϊόντα με την ένδειξη «φυτικής παραγωγής» – κάτι που σημαίνει ότι δεν περιέχουν ίχνος από κρέας, αυγά ή γαλακτοκομικά. Ανάλογα, μάλιστα προσαρμόστηκαν και αλυσίδες φαστ φουντ όπως τα McDonalds, που στις σκανδιναβικές χώρες προσφέρει το χάμπουργκερ McVegan.
Σύμφωνα με μετρήσεις του διεθνή Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, η αύξηση κατανάλωσης κρέατος στις ανεπτυγμένες χώρες τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν αμελητέα (0,7%) ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες αγγίξει το 3%. Την ίδια στιγμή έρευνες καταναλωτών δείχνουν πως το 10% του πληθυσμού δηλώνει vegan ή χορτοφάγος, με τα ποσοστά να αυξάνονται στους νέους ηλικίας 16-25 ετών. Στην Γερμανία το 15% των νέων δηλώνει ότι ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή έναντι του 7% του γενικού πληθυσμού, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες vegan δηλώνει το 3% και χορτοφάγοι το 6%. Οι αριθμοί, λοιπόν, δείχνουν πως όλο και περισσότεροι καταναλωτές αφαιρούν το κρέας από την διατροφή τους.
Οι ειδικοί λένε πως τρεις είναι οι λόγοι που κάνουν έναν άνθρωπο να κινείται ανάμεσα στην κρεατοφαγία και την χορτοφαγία. Ο ένας είναι η ανησυχία για την υγεία του, ο δεύτερος η ανησυχία για την υγεία του περιβάλλοντος, ο τρίτος η ευαισθησία για τα δικαιώματα των ζώων. Ωστόσο, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη όλες τις κατηγορίες τροφίμων για την σωστή λειτουργία του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής για τον άνθρωπο είναι η μεσογειακή διατροφή.

Τα εννιά βασικά στοιχεία της Μεσογειακής πυραμίδας

  1. Συστηματική άσκηση, επαφή με τις τοπικές παραδόσεις και κουλτούρα.
  2. Άφθονη κατανάλωση νερού καθημερινά.
  3. Χρήση ελαιόλαδου ως κύριο προστιθέμενο λίπος στα τρόφιμα.
  4. Άφθονη κατανάλωση φρούτων λαχανικών, οσπρίων και ξηρών καρπών.
  5. Καθημερινή κατανάλωση ψωμιού, δημητριακών και σιτηρών ολικής άλεσης.
  6. Καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών/τυροκομικών προϊόντων, κυρίως γιαουρτιού και τυριού.
  7. Μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων κρέατος μέσα στο μήνα.
  8. Συχνή κατανάλωση ψαριού και μέτρια κατανάλωση αυγών.
  9. Περιστασιακή κατανάλωση επιδορπίων, γλυκών και κέικ.