Η οικοτεχνία «Αρισταίος» συνώνυμο της τζιώτικης γαστρονομίας

6 Ιανουάριος 2019

Η οικοτεχνία του Ανδρέα Μουζάκη, «Αρισταίος» , παράγει παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα στην Κέα κι αποτελεί συνώνυμο της τζιώτικης γαστρονομικής παράδοσης

Στην εύφορη ρεματιά του Μυλοπόταμου της νήσου Κέας στις Κυκλάδες, η οικογένεια Μουζάκη καλλιεργεί, παράγει και παρασκευάζει με παραδοσιακές συνταγές και μεράκι, χειροποίητα τοπικά προϊόντα.Η επιχείρηση «Αρισταίος» μπορεί να θεωρηθεί συνώνυμο της γαστρονομικής και πολιτιστικής τζιώτικης παράδοσης, καθώς διατηρεί ζωντανή της τζιώτικη γαστρονομία και παράδοση. Με όνομα εμπνευσμένο από τη γεωργική θεότητα που λατρευόταν στην αρχαία Κέα, η επιχείρηση καλλιεργεί, παράγει και παρασκευάζει με παραδοσιακές συνταγές, χειροποίητα τοπικά προϊόντα, όπως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, ζυμαρικά, οινοπνευματώδη και μελισσοκομικά προϊόντα. Επίσης, έχει ιδρύσει και λειτουργεί το Μουσείο Λαογραφικής Κληρονομιάς Κέας, με σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξη της Αγροτικής, Λαογραφικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κέας καθώς και τη γνωριμία των νέων και των επισκεπτών με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής του νησιού.

Στον «Αρισταίο» θα βρείτε φρέσκα φρούτα και εποχικά κηπευτικά από το περιβόλι, ντόπια κάπαρη, καπαρόφυλλα κι ελιές, τοπικό κρασί (μαυρούδι) και τσίπουρο, ζυμαρικά, τραχανά, μια σειρά από ιδιαίτερα ηδύποτα, όπως το υπέροχο λικέρ βασιλικού, μαρμελάδες και καταπληκτικά γλυκά κουταλιού από τα οποία βασιλιάς είναι το σύκο από την τοπική ποικιλία αμπουρκούνα, λιαστές ντομάτες και παστελαριές, αποξηραμένα βότανα μαζεμένα από τα γύρω υψώματα, σπαθόλαδο και κεραλοιφή για πληγές και εγκαύματα, εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι κι ένα θεσπέσιο παστέλι. Ο «Αρισταίος» επίσης φιλοξενεί ντόπια τυριά, αλλαντικά, κρίθινα παξιμάδια, καθώς και βιβλία για την Τζιώτικη ιστορία και λαογραφία.

Βρείτε ολόκληρο των κατάλογο προϊόντων εδώ