Η κουζίνα της Σίφνου σιγομαγειρεύεται σε πήλινο

5 Ιανουαρίου 2019

Οι μοναδικές γεύσεις της τοπικής κουζίνας με τη χρήση αγνών υλικών και τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος, στο πήλινο, κάνουν την κουζίνα της Σίφνου να ξεχωρίζει.

Η γαστρονομία της Σίφνου σιγομαγειρεύεται σε πήλινο και έτσι καρυκεύεται με τα μοναδικά αρώματα της γης της. Ρεβύθια, αμύγδαλα, κάπαρη, αρνί ή κατσίκι, γαλακτοκομικά, βότανα κι αρωματικά συνδυασμένα με φαντασία, συνθέτουν μοναδικές γαστρονομικές συνταγές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Σίφνος είναι η γενέτειρα πολλών μεγάλων μαγείρων, όπως ο Νίκος Τσελεμεντές.
Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της σιφνέικης κουζίνας, το μαστέλο και η ρεβυθάδα, έχουν κάνει την σιφνέικη κουζίνα γνωστή στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Στη σκεπασταριά, το ειδικό τσουκάλι με το καπάκι, σιγοβράζει ολοβραδίς η ρεβυθάδα, με ελαιόλαδο, κρεμμύδια και δάφνη. Χυλωμένη και διακριτικά καπνισμένη, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Σιφνέικης γαστρονομίας. Στο μαστέλο πάλι, το ειδικό κεραμικό σκεύος, ψήνεται το αρνί ή το κατσίκι, πάνω σε κληματόβεργες, με ντόπιο κρασί και μπόλικο άνηθο. Αλλά και η ντόπια κάπαρη, η ξερή, γίνεται καπαροσαλάτα, με εμπνευσμένη συνταγή που αποδεικνύει ότι ακόμη και τα λίγα, η φαντασία τα κάνει να γίνουν κάτι νόστιμο. Στην προκειμένη περίπτωση με κρεμμυδάκι, ξύδι, δάφνη και κόκκινο κρασί, μαγειρεμένο σαν στιφάδο, αποτελεί μοναδική γαστρονομική εμπειρία.
Επιπλέον, οι χαμηλών τόνων ρεβυθοκεφτές της Σίφνου αποτελούν την ελληνική εκδοχή του φαλάφελ. Όμως, θα βρείτε κι άλλους πολλούς κεφτέδες στην κουζίνα της Σίφνου, όπως φαβοκεφτέδες και ταραμοκεφτέδες.

Σιφνέικη Ρεβυθάδα
Το πιο γνωστό φαγητό της Σίφνου, η Ρεβυθάδα, σιγοψήνεται στο πήλινο όλη νύχτα

Αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κουζίνας βέβαια είναι τα τυριά (γυλωμένη μανούρα, ξυνομυζήθρα, χλωρομανούρα). Η ιδιαίτερη γυλωμένη μανούρα Σίφνου, ωριμάζει μέσα σε οινολάσπες κόκκινου κρασιού και αποκτά μια ιδιαίτερα ξεχωριστή της γεύση. Το ανθότυρο με τη σειρά του, μαζί με το ντόπιο μέλι ενώνονται δημιουργώντας την μελόπιτα.
Καταπληκτικά βουτήματα, κουλούρια γλυκανίσου, μπισκοτάκια και μυρωδάτα τσουρέκια μπορείτε να προμηθευτείτε από όλους τους φούρνους της περιοχής. Μελένιο και μυρωδάτο παστέλι, φτιαγμένο με αγνά υλικά, αμυγδαλωτά φούρνου και κατσαρόλας, μπουρέκια γεμιστά με καρύδια, λουκούμια, ευωδιαστή βανίλια – υποβρύχιο, θα βρείτε σε όλα τα παραδοσιακά εργαστήρια. Αν επισκεφθείτε τη Σίφνο μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την λωλή: κολοκυθόπιτα με κανελογαρίφαλα και σταφίδες.
Φυσικά εκτός από την παραδοσιακή κουζίνα, η Σίφνος έχει να επιδείξει ιδιαίτερες ικανότητες και στη σύγχρονη μαγειρική. Έτσι σε όλη τη Σίφνο θα βρείτε εστιατόρια, ψαροταβέρνες, διεθνή κουζίνα, μεζεδοπωλεία, γκουρμέ μέρη με γεύσεις που ικανοποιούν όλα τα γούστα και όλους τους ουρανίσκους.
Τέλος, αν και το νησί της Σίφνου δεν είναι φημισμένο για το κρασί του, όπως άλλα Κυκλαδονήσια, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες οινοποίησης από μικρούς παραγωγούς της Σίφνου, με αποτελέσματα πραγματικά αξιέπαινα, τόσο σε λευκά όσο και σε κόκκινα κρασιά.
Φεύγοντας από το νησί το σίγουρο είναι ότι το μυαλό σας θα είναι πλημμυρισμένο από γεύσεις και μυρωδιές πραγματικά ξεχωριστές!