Το πιο απομακρυσμένο εστιατόριο με αστέρι Michelin

27 Δεκεμβρίου 2018

Βρίσκεται στην μέση του… πουθένα, κι όμως, κατάφερε να ξεχωρίσει και να διακριθεί αποκτώντας το πρώτο αστέρι Michelin. Ο λόγος για το εστιατόριο Koks!

Σε μια μικρή κωμόπολη, κάπου στον Βόρειο Ατλαντικό βρίσκεται το πιο απομακρυσμένο εστιατόριο με αστέρι Michelin. Ο λόγος για το εστιατόριο Koks που κατάφερε να εκμεταλλευτεί με τον πλέον καλύτερο τρόπο τους γευστικούς θησαυρούς της περιοχής και να κερδίσει το πρώτο του αστέρι Michelin.
Στην μικρή κωμόπολη του Kirkjubøur, κοντά στα νησιά Φερόε, το εστιατόριο Koks σερβίρει ένα μενού 17 πιάτων που βασίζεται αποκλειστικά στους μαγειρικούς θησαυρούς της θάλασσας και του βουνού. Αστακοί που φημίζονται για το μέγεθος και τη νοστιμιά τους, γιγάντια μύδια και τα χτένια, αλλά και αρνάκι που κρεμιέται για μήνες στον θαλασσινό αέρα είναι μερικά από τα πιάτα που ξεχωρίζουν για την γεύση και την τεχνική τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως το εθνικό φαγητό των νησιών Φερόε είναι το Skerpikjøt -δηλαδή αρνάκι που κρεμιέται για μήνες στον αέρα (ταχύτητας 190 χιλιομέτρων/ώρα), κοντά στη θάλασσα, μέχρι να αρχίσει να αναπτύσσει ένα στρώμα μπλε μούχλας. Κι όσο κι αν τέτοιες διακρίσεις συνήθως δεν πάνε σε κουζίνες που το κύριο χαρακτηριστικό στη γεύση των πιάτων τους είναι η… μούχλα, το εστιατόριο Koks εφαρμόζει την συγκεκριμένη τεχνική, τόσο στο κρέας, όσο και στο ψάρι. Αν προσθέσετε στο gourmet μενού του, κομπόστα ραβέντι που καθαρίζει τη γεύση, θαλάσσια φυτά, φύκια kelp ή ακόμη και θαλασσοπούλια με παντζάρι, καταλαβαίνετε ότι αυτό το μικρό εστιατόριο (σχεδόν) στην άκρη του κόσμου βρέθηκε μπροστά στην σκανδιναβική γαστρονομική επανάσταση. Μάλιστα, οι σεφ της Σκανδιναβίας δημιούργησαν το δικό τους Μανιφέστο Σκανδιναβικής Κουζίνας, με στόχο την παραγωγή φαγητού που είναι αγνό, απλό, ασφαλές και βιώσιμο, ενώ οι sous chef ψάχνουν καθημερινά για άγριο ξινόχορτο, αγγελική και αντράκλα στα βουνά της περιοχής.
Αν και οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ο Poul Andrias Ziska, επικεφαλής σεφ του Koks, το ταλέντο και η δημιουργικότητα του κατάφεραν να φέρουν το πολυπόθητο αστέρι στα νησιά Φερόε και να εκτοξεύουν τις κρατήσεις του εστιατορίου, όπως ήταν αναμενόμενο, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την τουριστική ζήτηση στην περιοχή

Δείτε το μενού του εστιατορίου πατώντας εδώ