Καλάβρυτα: μια σύγχρονη πόλη με σεβασμό στο παρελθόν

24 Δεκεμβρίου 2018

Μια πόλη με μεγάλη ιστορία και μαγευτική τοποθεσία, τα Καλάβρυτα, ενδείκνυνται για κάθε εποχή του χρόνου.

Το φθινόπωρο βλέπεις τα χρυσοπορτοκαλί φύλλα των δέντρων έτοιμα να πέσουν, το χειμώνα απολαμβάνεις το χιόνι κάνοντας σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Χέλμου, την άνοιξη και το καλοκαίρι χαίρεσαι με τη δροσιά που έρχεται από τα γύρω ποταμάκια. Κάθε εποχή του χρόνο έχει την δική της ομορφιά και τα Καλάβρυτα πάντα έχεις έναν λόγο για να τα επισκεφθείς.
Χτισμένα στις πλαγιές του Χελμού σε υψόμετρο 750 μ. τα Καλάβρυτα μαγεύουν με το φυσικό τοπίο τους και προσφέρουν μοναδικές εξορμήσεις στα γύρω χωριά και ιστορικά μοναστήρια, ενώ η σε ομορφιά διαδρομή 23 χλμ με τον Οδοντωτό, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
Μια πόλη σύγχρονη που παρ’ όλα αυτά δεν ξεχνάει το παρελθόν της. Μπαίνοντας στην πόλη η ματιά πέφτει αναπόφευκτα το Μνημείο των Εκτελεσθέντων και στην πλαγιά που το 1943 έγιναν οι μαζικές εκτελέσεις όλων των αντρών άνω των 13 ετών. Αξιοσημείωτο είναι πως στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων υπάρχει ένα ρολόι το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί την ώρα της εκτέλεσης των ανθρώπων αυτών και από τότε δεν έχει ξαναδουλέψει ποτέ. Έτσι εδώ και τόσα χρόνια οι δείκτες του είναι κολλημένοι στις 2:34 την ώρα δηλαδή της εκτέλεσης.
Αν και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς δύο φορές κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, τα Καλάβρυτα κατάφεραν να αναγεννηθούν και να αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς. Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά και ο Οδοντωτός, οποίος κατασκευάστηκε το 1895 επί Τρικούπη για να συνδέσει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα. Ο Οδοντωτός είναι ο στενότερος οδοντωτός της Ευρώπης και ο μοναδικός της Ελλάδας. Είναι μια από τις ωραιότερες διαδρομές με τρένο 23 χλμ διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού και περνώντας μέσα από την άγρια φύση με τις εικόνες της να εναλλάσσονται καταλήγει στο Διακοφτό.

Οδοντωτός
Ο Οδοντωτός είναι ο στενότερος οδοντωτός της Ευρώπης και ο μοναδικός της Ελλάδας.

Εκτός όμως από την φυσική ομορφιά η περιοχή είναι πλούσια και σε ιστορία. Η μονή της Αγίας Λαύρας, εκεί όπου σηκώθηκε το 1821, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, το λάβαρο της Επανάστασης, περιμένει τους επισκέπτες της για μια μοναδική αναδρομή στο χρόνο. Στο εκθεσιακό μουσείο της Μονής, ο επισκέπτης θα δει το λάβαρο και άλλα αντικείμενα από εκείνη την εποχή, μαθαίνοντας όλες τις λεπτομέρειες της Επανάστασης. Φεύγοντας από την μονή της Αγίας Λαύρας ο δρόμος οδηγεί προς το χωριό Καστριά, όπου βρίσκεται το Σπήλαιο των Λιμνών. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδος, όπου μέσα του υπάρχουν 13 λίμνες σε διάφορα επίπεδα. Οι τεράστιοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες που διακοσμούν την 30 μέτρων οροφή του εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Λίγο πιο κάτω, στο χωριό Πλανητέρο θα βρείτε τις πηγές του ποταμού Αορανού. Τα τρεχούμενα νερά και τα πανύψηλα πλατάνια δημιουργούν μια μοναδική ομορφιά στο τοπίο και χαρίζουν ανάσες δροσιάς κατα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Χιονοδρομικό Καλαβρύτων
Το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων είναι ένα από τα πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας,

Τέλος, ακόμη κι αν δεν είστε λάτρης του σκι, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το χιονοδρομικό. Απέχει 14 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού, σε υψόμετρο 1.700-2.340 μέτρα. Είναι ένα από τα πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Διαθέτει 7 αναβατήρες (2 εναέριους και 5 συρόμενους) και 12 πίστες συνολικού μήκους 20 χλμ., αλλά και σαλέ με εστιατόριο και καφετέρια.
Όσο για το φαγητό, η παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής φημίζεται για το αρνάκι στην γάστρα και τα μαγειρευτά. Η περιοχή όμως διαθέτει κι ένα από τα πιο καλά ιχθυοτροφεία, γι αυτό όσο περίεργο κι αν ακούγεται να τρως ψάρι… στο βουνό, σας προτείνω να το τολμήσετε και να δοκιμάσετε πέστροφα.