Μαύρο σκόρδο: η υπερτροφή της Θεσσαλίας

8 Δεκεμβρίου 2018

Η υπερτροφή που κατέκτησε Ασία και Αμερική, ήρθε και στην Ελλάδα και κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Ο λόγος για το μαύρο σκόρδο!

Ένα ιδιαίτερο προϊόν που έχει κατακτήσει τις χώρες της Αμερικής και της Ασίας, απέκτησε το δικό του κοινό και στην Ελλάδα. Το μαύρο σκόρδο, η υπερτροφή της Κορέας έχει αρχίσει να παράγεται τα τελευταία χρόνια και στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στον θεσσαλικό κάμπο. Τελευταία, το συναντάμε όλο και περισσότερο σε εστιατόρια, παντοπωλεία, ακόμη και σε φαρμακεία.
Πρόκειται για ένα από τα τελευταία super foods, μας ήρθε πριν λίγα χρόνια από την Κορέα, ωστόσο πλέον αρκετά ελληνικά εστιατόρια το έχουν ήδη εντάξει στις συνταγές τους, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν όλο και περισσότερα προϊόντα με το μαύρο σκόρδο ως πρώτη ύλη, τόσο σε καταστήματα όσο και στο διαδίκτυο. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα εστιατόρια, που το εντάσσουν στις συνταγές τους, δημιουργώντας gourmet γαστρονομικές δημιουργίες.
Τι είναι λοιπόν αυτό το μαύρο σκόρδο και γιατί πρέπει να το βάλουμε στο τραπέζι μας;
Το μαύρο σκόρδο δεν είναι μια ποικιλία σκόρδου, όπως ίσως πολλοί πιστεύουν, αλλά ένα προϊόν που προκύπτει από μια φυσική επεξεργασία του σκόρδου. Όλα ξεκινούν από το λευκό σκόρδο και τις συνθήκες στις οποίες εκτίθεται κατά την επεξεργασία του. Αρχικά τοποθετείται μέσα σε έναν ειδικό κλίβανο/θάλαμο όπου και παραμένει για διάστημα περίπου ενός μήνα. Μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο περιβάλλον από υγρασία, θερμοκρασία αλλά και τη διαδικασία αργής ωρίμανσης και ζύμωσης, αφυδατώνεται, χωρίς να ξεραίνεται, γίνεται πιο μαλακό και παίρνει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Ωστόσο διατηρούνται όλα τα χαρακτηριστικά του λευκού σκόρδου, ενώ η γεύση του γίνεται υπόγλυκη και ελαφρώς όξινη. Το πιο σημαντικό στοιχείο , βέβαια, είναι πως δεν έχει τις «αρνητικές επιπτώσεις» του λευκού σκόρδου, κάτι που το κάνει αυτομάτως πιο φιλικό προς τον τελικό καταναλωτή.
Επιπλέον, μεγάλα είναι τα οφέλη από την κατανάλωση μαύρου σκόρδου, καθώς πρόκειται για άλλη μια υπερτροφή. Έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό, και περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τετραπλάσια συγκέντρωση ευεργετικών συστατικών, όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτών αμινοξέων.
Το μαύρο σκόρδο μπορεί κανείς να το βρει στην αγορά σε καθαρισμένες σκελίδες, σε σκόνη, σε κριτσίνια, καθώς και σε συνδυασμό προϊόντων όπως μέλι με μαύρο σκόρδο, χαβιάρι μαύρου σκόρδου, κασέρι με μαύρο σκόρδο μέχρι σε μορφή κάψουλας στα φαρμακεία