«Ασπίδα» των παιδικών δοντιών η διατροφή

7 Δεκεμβρίου 2018

Όσο κι αν θέλουμε να υιοθετήσουν τα παιδιά μας μια υγιεινή διατροφή στη ζωή τους, χρειάζεται προσοχή στις τροφές που επιλέγουμε να δώσουμε κατά την παιδική ηλικία, αν θέλουμε να έχουν υγιή δόντια

Τα τελευταία δύο χρόνια πολλές επιστημονικές έρευνες επικεντρώνονται στην διατροφή και την υγεία των παιδικών δοντιών, καθώς οι εξαγωγές σε νεογιλά δόντια έχουν αυξηθεί πάνω από 24% τα τελευταία χρόνια. Η πρόληψη και η σωστή υγιεινή φροντίδα των παιδικών δοντιών είναι ο καλύτερος σύμμαχος μας. Πέρα όμως από το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και στην διατροφή των παιδιών για υγιή δόντια. Από μικρή ηλικία, λοιπόν, βοηθήσετε το παιδί να μπει στη λογική της προστασίας των δοντιών του με απλούς τρόπους.

Τι να επιλέξετε:
Υπάρχουν τροφές που διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, το οποίο προστατεύει ενάντια στην τερηδόνα, την περιοδοντίτιδα και των λοιμώξεων, όπως:

  1. Γαλακτοκομικά: Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν τις κυριότερες πηγές ασβεστίου και φωσφόρου και είναι χρήσιμα για τα δόντια.
    Φθοριούχα: Τα ψάρια, τα θαλασσινά και το τσάι, είναι τροφές πλούσιες σε φθόριο. Το φθόριο κάνει πιο ανθεκτική την αδαμαντίνη και το σμάλτο του δοντιού και εμποδίζει τη διάβρωση από τα οξέα.
  2. Βιταμινούχα: Πορτοκάλι, φράουλες, μπρόκολο κ.α., επουλώνουν τις φλεγμονές και διατηρούν ακέραιους τους ιστούς του δοντιού.
  3. Λαχανικά: Τα περισσότερα φρέσκα λαχανικά, όπως το σέλινο και το μπρόκολο, όταν καταναλώνονται ωμά, είναι καλά για τα δόντια, καθώς λόγω των ινών που περιέχουν, απαιτούν καλό μάσημα, γεγονός που ενεργοποιεί την παραγωγή του σάλιου.
  4. Φρούτα: Τα ωμά φρούτα κινητοποιούν την παραγωγή του σάλιου και ειδικά τα αχλάδια, που, σύμφωνα με έρευνες, δρουν πιο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των οξέων απ’ ότι άλλα φρούτα όπως οι μπανάνες, τα μήλα και τα μανταρίνια.
  5. Τσίχλες χωρίς ζάχαρη: Αποσπούν τα τρόφιμα που είναι κολλημένα στα δόντια, ενώ συγχρόνως αυξάνουν και την έκκριση σάλιου το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά οξέα. Επιπλέον, χάρη στην ξυλιτόλη που περιέχουν, μειώνουν την οδοντική πλάκα, καθώς αποτρέπει μικρόβια και άλλου τύπου επιβλαβείς μικροοργανισμούς να δράσουν κατά του σμάλτου των δοντιών.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε:

  • Αποξηραμένα φρούτα, γιατί κολλάνε πολύ εύκολα στα δόντια και η ζάχαρη «ταΐζει» τα βακτήρια στο στόμα
  • Παγωτά-αναψυκτικά, γιατί η υπερκατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών κάνει κακό στα δόντια
  • Καραμέλες, γιατί κολλάνε στα δόντια και μένουν πολύ ώρα στο στόμα μέχρι να λιώσουν.
  • Λεμόνι και όξινες τροφές, γιατί τα οξέα μπορεί να φθείρουν τα δόντια, κυρίως όταν τρώγονται μόνες τους
  • Αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια και το λευκό ψωμί που κολλάνε ανάμεσα στα δόντια τρέφοντας με αυτόν τον τρόπο τα βακτήρια μέσα στο στόμα τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν την πλάκα.