3 βασικές αρχές για τέλεια επιδερμίδα

4 Νοεμβρίου 2018

Είναι κοινό μυστικό πως για μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα η διατροφή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Συγκεντρώσαμε τις τρεις βασικές αρχές για την υγεία της επιδερμίδα σας

Περιορίστε τη ζάχαρη
Σύμφωνα με την British Journal of Dermatology, η υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στην μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, οδηγώντας σε απώλεια της σφριγηλότητας και την ελαστικότητας του δέρματος. Αυτό σημαίνει πως η ζάχαρη δημιουργεί σκληρότητα στη επιδερμίδα, ρυτίδες, κατακράτηση υγρών και ουσιαστικά συμβάλει στην πρόωρη γήρανση του δέρματος.
Όταν η διατροφή περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες κατεργασμένης ζάχαρης, η επιδερμίδα δείχνει κουρασμένη και εμφανίζει ακμή. Για μια λαμπερή επιδερμίδα που θα διατηρήσει την σφριγηλότητα της για πολλά χρόνια, αντικαταστήστε την ζάχαρη με φρούτα, γλυκά λαχανικά ή μέλι σε περιορισμένη ποσότητα και συχνότητα που θα ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκό. Επίσης, όταν ο οργανισμός ζητά απεγνωσμένα σοκολάτα, μπορείς να ικανοποιήσεις την ανάγκη αυτή με ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας. Σε μόλις λίγες ημέρες μετά τον περιορισμό της ζάχαρης θα διαπιστώσετε ότι η επιδερμίδα σας θα είναι πιο λαμπερή και υγιής.

Εντάξτε τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή
Ίσως από τα πιο πολυσυζητημένα συστατικά τα τελευταία χρόνια. Τα συναντάμε τόσο στην καθημερινή μας διατροφή όσο και στα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Ως μέρος της διατροφής μας, τα αντιοξειδωτικά, έχουν προστατευτική δράση έναντι των ελευθέρων ριζών, των ενώσεων που επιτίθενται στα κύτταρα του οργανισμού μας και είναι υπεύθυνες μεταξύ άλλων και για την πρόωρη γήρανση.
Καταναλώνοντας καθημερινά τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα blueberries, το σπανάκι, οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις αιτίες που προκαλούν τις ελεύθερες ρίζες, όπως το άγχος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα. Φανταστείτε την επιδερμίδα σας σαν ένα κομμένο μήλο. Με την έκθεση του στον αέρα μετά από μερικά λεπτά μαυρίζει – λόγω της οξείδωσης που υφίσταται από τις ελεύθερες ρίζες. Αν το περιχύσουμε με χυμό πορτοκαλιού διατηρεί το χρώμα του, χάρη στην αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C που περιέχει ο χυμός. Ακριβώς το ίδιο κάνουν τα αντιοξειδωτικά και στην επιδερμίδα.

Χρησιμοποιείστε αντηλιακό προσώπου χειμώνα-καλοκαίρι
Ο ήλιος είναι ο νούμερο ένα εχθρός της επιδερμίδας μας, όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Ζούμε σε μια χώρα με την ηλιοφάνεια να είναι πλούσια τις περισσότερες ημέρες του χρόνου και όσο χαμηλές θερμοκρασίες και αν έχει το χειμώνα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ήλιος δεν βλάπτει. Σύμφωνα με τους δερματολόγους η χρήση αντηλιακού θα πρέπει να γίνεται καθ’όλη την διάρκεια του έτους κι όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με μελέτες το 90% από τα ορατά σημάδια γήρανσης δεν εξαρτώνται από την ηλικία, αλλά από το πόσο έχουμε εκθέσει την επιδερμίδα μας στον ήλιο.
Μάλιστα, τα αντηλιακά νέας γενιάς, είναι εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικά για να παρέχουν διπλή προστασία -από τον ήλιο και τις ελεύθερες ρίζες- ενώ προλαμβάνουν τις πανάδες και τους αποχρωματισμούς της επιδερμίδα. Επιλέξτε το κατάλληλο αντηλιακό σύμφωνα με τον τύπο της επιδερμίδας σας και κάντε το σύμμαχό σας ενάντια στην γήρανση.