Τα χίλια πρόσωπα της Ηπείρου

21 Οκτωβρίου 2018

Παραδοσιακά χωριά και γεύσεις διαχρονικές σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε σε ένα μαγευτικό ταξίδι στα χωριά της Ηπείρου

Σε αυτό το σταυροδρόμι πολιτισμών και τοπίων της Δυτικής Ελλάδας, ανάμεσα στην Πίνδο και το Ιόνιο πέλαγος, θα γνωρίσετε μια διαφορετική Ελλάδα.Οροσειρές, φαράγγια, σπάνια ζώα και φυτά, λίμνες, ποτάμια, άγρια βουνά, κρυφοί κολπίσκοι και δαντελωτές παραλίες με άμμο συνυπάρχουν αρμονικά με την αρχαία Δωδώνη, κάστρα, μοναστήρια, τοξωτά γεφύρια και πέτρινα παραδοσιακά χωριά. Η Ήπειρος έχει τόσα γραφικά χωριά για να επισκεφθεί κανείς, που μια ζωή δεν είναι αρκετή. Το καθένα με την δική του ιδιαιτερότητα. Οι προορισμοί πολλοί και διαφορετικοί, γεμάτοι αρώματα και γεύσεις της τοπικής παράδοσης.

Διακοπές στην Ήπειρο
Η Ήπειρος αποτελεί δημοφιλή προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Κι αυτό γιατί οι ειδυλλιακές παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά της τεράστιας ακτογραμμής από την Πρέβεζα ως την Πάργα, από την μία, και οι δραστηριότητες που ανεβάζουν… το υψόμετρο της αδρεναλίνη από την άλλη, κάνουν την Ήπειρο ιδανική επιλογή. Δοκιμάστε να κάνετε καγιάκ στον Αώο, rafting στον Βοϊδομάτη και στον Άραχθο, river trekking το καλοκαίρι στον Αχέροντα. Απογειωθείτε με παραπέντε από τον Προφήτη Ηλία, κάντε trekking στο φαράγγι του Βίκου, ανάβαση, αναρρίχηση και κωπηλασία στη λίμνη Ιωαννίνων. Επισκεφθείτε την “Καραϊβική της Ελλάδας”, τα Σύβοτα, κι ανακαλύψετε τη δική σας ιδιωτική παραλία, ενώ πίνετε πρωτότυπα κοκτέιλ στα πολυπληθή beach bars. Απολαύστε την φύση στον Αμβρακικό, σε έναν από τους μοναδικούς υγροτόπους της Ευρώπης, κάντε πεζοπορία στα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα, κι επισκεφθείτε την Κατάρα, το υψηλότερο ορεινό πέρασμα που μένει ανοιχτό τον χειμώνα παρά το χιόνι. Ανακαλύψτε την πλούσια ιστορία της περιοχής μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, με το διάσημο αρχαίο θέατρο, την αρχαία Νικόπολη, το ξακουστό Νεκρομαντείο Εφύρας. Αλλά και τα Ιωάννινα, με το κάστρο, το Βυζαντινό Μουσείο του Ιτς Καλέ, τα οκτώ μοναστήρια στο Νησί της λίμνης. Η Ήπειρος φημίζεται και για την λαϊκή της παράδοση. Επισκεφθείτε τα παραδοσιακά χωριά που διακρίνονται για την αρχιτεκτονική τους, όπως τα Ζαγόρια, το Μέτσοβο, το Συρράκο Ιωαννίνων, τους Καλαρρύτες στην καρδιά των Τζουμέρκων. Τέλος, τα πέτρινα γεφύρια της Πλάκας, της Κόνιτσας και φυσικά το πιο φημισμένο, το γεφύρι της Άρτας θα σας εντυπωσιάσουν.

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ
Οι καταρράκτες στα Τζουμέρκα

Γεύσεις και αρώματα με καταγωγή από την Ήπειρο
Γνωστή για τα γαλακτοκομικά και το κρέας της, η Ήπειρος έχει την δική της γαστρονομική παράδοση. Από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της περιοχής η ηπειρώτικη φέτα, το γαλοτύρι, το κεφαλοτύρι, το βλαχοτύρι, το ξινόγαλο, η ξινομυζήθρα, το κλέφτικο, το αρνί με λάπαθα και φυσικά οι πίτες με χειροποίητο φύλλο, γεμιστές με ό,τι βάλει ο νους σας -κολοκύθι, κρέας, κοτόπουλο, τυρί. Κάθε περιοχή είναι κι ένας αυτόνομος γαστριμαργικός προορισμός, με τις δικές του σπεσιαλιτέ: γαρίδες στον Αμβρακικό, βατραχοπόδαρα στο νησάκι των Ιωαννίνων, αλλά και γιαννιώτικα γλυκά. Στο Μέτσοβο, θα δοκιμάσετε τυροκομικά προϊόντα, ζυμαρικά, κρασί και ρυζόπιτα, ενώ ονομαστά είναι και τα κρασιά Ζίτσα, αλλά και το νερό από την περιοχή του Βίκου και τα Τζουμέρκα.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΞΩΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ
Ένα από τα πολλά τοξωτά γεφύρια που βρίσκονται στην Ήπειρο

Τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Ηπείρου
1. Ζαγοροχώρια: Πέτρινα κτίσματα σε κατάφυτο, άγριο τοπίο. Επισκεφθείτε το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, την Αρίστη, το Μονοδένδρι.
2. Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου: Το φαράγγι του ποταμού Bίκου, η χαράδρα του Aώου και ο ορεινός όγκος της Tύμφης είναι μερικά μόνο από τα γεωλογικά αξιοθέατα της περιοχής.
3. Δρακολίμνες: Οι εντυπωσιακές λίμνες στον Σμόλικα και στην Γκαμήλα σε υψόμετρο 2.000μ., υπολείμματα των παγετώνων.
4. Γεφύρι της Κόνιτσας: Το περίφημο γεφύρι όπου συναντιούνται ο Αώος και ο Βοϊδομάτης.
5. Μέτσοβο: Το πιο ονομαστό χωριό της Πίνδου που φημίζεται για τα έργα χειροτεχνίας, τα ξυλόγλυπτα και τα υφαντά.
6. Ιωάννινα: Μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας με την λίμνη Παμβώτιδα και το περίφημο Νησί της, περιμένει να σας εντυπωσιάσει όλες του εποχές του χρόνου.
7. Καταρράκτης, Τζουμέρκα: Οι “υγροί γίγαντες” που πέφτουν από 125 μέτρα ύψος.