Τα καμένα κρέατα «ασπίδα» των λοιμώξεων

18 Οκτωβρίου 2018

Η προτίμηση των Ελλήνων στα καμένα κρέατα αποδεικνύεται αποτρεπτική για τυχόν τροφιμογενείς λοιμώξεις

Μπορεί η προτίμηση των Ελλήνων να καίνε τα κρέατα κατά την διάρκεια του ψησίματος να είναι απαράδεκτη από πλευράς γαστρονομίας, ωστόσο αποδεικνύεται σωτήρια για την υγεία καθώς αποτρέπει τις τροφογενείς λοιμώξεις. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιολογικών Κινδύνων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων καθηγητής κος Κώστας Κουτσουμανής «Στην Ελλάδα μας σώζει ότι τρώμε το φαγητό μας σχεδόν καμμένο και έτσι, η πολύ καλή θερμική επεξεργασία λύνει όλα τα προβλήματα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που προτιμούν το κρέας σχεδόν ωμό».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κο Κουτσουμάνη η επικινδυνότητα έγκειται και στις συνθήκες που το τρόφιμο έχει παραχθεί, διακινηθεί και συντηρηθεί, κυρίως από τον ίδιο τον καταναλωτή στο σπίτι του. Όπως εξηγεί σε συνέντευξη του «η θερμοκρασία των οικιακών ψυγείων, ενώ θα έπρεπε να είναι στους 4 βαθμούς και χαμηλότερα, είναι κατά μέσο όρο 7 με 8 βαθμούς και έτσι το ψυγείο δεν έχει ικανοποιητική ψύξη». Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ,που πραγματοποιήθηκε σε 1000 οικιακά ψυγεία.

Προσοχή στο κοτόπουλο και τα λαχανικά
Άλλο σημαντικό ζήτημα που παρατηρείται στις οικιακές κουζίνες, είναι η διαχείριση των τροφών. «Παίρνουμε για παράδειγμα ένα κοτόπουλο, που έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι επιμολυσμένο με ένα παθογόνο, το κόβουμε, το μαγειρεύουμε αλλά στην επιφάνεια που το τεμαχίσαμε, κόβουμε και μια σαλάτα που δεν την μαγειρεύουμε. Αυτό λέγεται διασταυρούμενη επιμόλυνση και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα αν έχουμε στο σπίτι μας άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, παιδιά, εγκυμονούσες, άτομα σε ανοσοκαταστολή)». Σύμφωνα με τον καθηγητή τόσο τα ζωικά προϊόντα όσο και τα λαχανικά είναι πιθανό να περιέχουν παθογόνα γι’ αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί με την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Για τα λαχανικά, συγκεκριμένα, ο κ. Κουτσουμανής συνιστά ξύδι καθώς είναι δραστικά αντιμικροβιακό και απολυμαίνει ακόμη και τα σφουγγάρια κουζίνας, όπου έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να «κρύβουν» μέχρι και 40 δις κολοβακτηρίδια!