Πήλιο: Γευστικό ταξίδι στο βουνό των Κενταύρων

5 Οκτωβρίου 2018

Πλακόστρωτοι γραφικοί οικισμοί, τοξωτά γεφύρια, καταγάλανα αιγαιοπελαγίτικα νερά, το Πήλιο είναι η θερινή κατοικία των θεών και πατρίδα των Κενταύρων. Ένας προορισμός που προσφέρεται για όλες τις εποχές του χρόνου.

Το Πήλιο, το θρυλικό βουνό των Κενταύρων, υψώνεται επιβλητικό πάνω από το Βόλο και αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό ορεινού τοπίου με παραθαλάσσιες αμμουδερές παραλίες και βραχώδη ακρογιάλια. Με πάνω από 40 οικισμούς, χτισμένους με την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, άλλοι απρόσιτοι και δύσβατοι κι άλλοι μοναδικής ομορφιάς με έντονα τα στοιχεία της ιστορίας και της τουριστικής αξιοποίησης της, το Πήλιο έχει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα. Από τα πιο γνωστά η Πορταριά και η Μακρινίτσα είναι τα πρώτα χωριά που μυούν τον επισκέπτη στη μαγεία του βουνού των Κενταύρων. Υψωμένη στα 650 μέτρα του δυτικού Πηλίου, με παραδοσιακά αρχοντόσπιτα και λιθόστρωτα καλντερίμια, η Πορταριά αποτελεί all time classic προορισμό, ενώ το «μπαλκόνι» του Πηλίου, η Μακρινίτσα αποτελεί το διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό με τα αιωνόβια πλατάνια της. Οι Μηλιές, γνωστές για τον Μουντζούρη, τον σιδηροδρομικό σταθμό και το Λαογραφικό Μουσείο της και ο οικισμός της Βυζίτσας θα σας ταξιδέψουν στο παρελθόν μέσα από την μαγεία των φυσικών τοπίων τους. Μη φύγετε από το Πήλιο χωρίς να επισκεφθείτε τη σπηλιά που θεωρείται τόπος κατοικίας του Κενταύρου Χείρωνα στον Άγιο Λαυρέντιο. Τέλος στην Τσαγκαράδα, μην παραλείψετε να φωτογραφηθείτε στον πλάτανο της, που αποτελεί ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ελλάδας, ίσως και της Ευρώπης. Ο πλάτανος έχει ηλικία 1.000 ετών, ενώ οι ρίζες του ξεκινούν 4 μέτρα κάτω από το πλακόστρωτο της πλατείας.

ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
Το Βουνό των Κενταύρων προσφέρεται για εξορμήσεις όλες τις εποχές του χρόνου

Το Πήλιο έχει κρατήσει μέχρι και σήμερα τις γεύσεις και τις μυρωδιές του, τις σπιτικές συνταγές με τα μυστικά τους. Η παραδοσιακή κουζίνα του Πηλίου, στηρίχθηκε σε απλά πρωτογενή υλικά τα οποία υπήρχαν στον τόπο δημιουργώντας θεσπέσιους γευστικούς συνδυασμούς. Στην Πηλιορείτικη κουζίνα πρωτοστατούν υλικά από τη φύση, όπως μανιτάρια, κάστανα, καρύδια, χόρτα, φτέρες, βατόμουρα, μήλα και ένα σωρό μυρωδικά από το βουνό των Κενταύρων. Το πιο διάσημο πιάτο σε όλο το Πήλιο, είναι αναμφίβολα το σπεντζοφάι. Ένα κλασικό τυπικό φαγητό, που γίνεται με ντόπιο λουκάνικο (παρασκευάζεται από γίδινο, πρόβειο και λίγο χοιρινό κρέας), πράσινες πιπεριές, σάλτσα ντομάτας και τουλάχιστον μια καυτερή πιπεριά (σπέντζα). Το κατ’εξοχήν χειμερινό φαγητό, η φασολάδα, σερβίρεται σε όλα τα παραδοσιακά ταβερνάκια με καυτερές πιπεριές και ντόπιο λουκάνικο. Αρνάκι λαδολέμονο, αρνί με πατάτες σιγομαγειρεμένο στο φούρνο με ξύλα, χοιρινό με πράσα ή γλυκόξινο με κυδώνια, αγριογούρουνο σε πολλές συνταγές, όπως στιφάδο ή πρασοτηγανιά, γίδα κοκκινιστή, στιφάδο, βραστή. Κόκκορας κρασάτος ή κοκκινιστός με παραδοσιακά ζυμαρικά. Μπουλμπάρι, πίτες, με άπειρες συνταγές, τηγανοκούλουρα, κολοκυθοανθοί, μελιτζάνες, χόρτα τσιγαριστά, ριγανοκεφτέδες, τσιτσίραυλα, είναι μερικές μόνο από τις γαστριμαργικές επιλογές που προσφέρει το βουνό των Κενταύρων. Πολλές οι επιλογές και στα γλυκά. Λαχταριστά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ με τα αρώματα και την γεύση των φρούτων που αφθονούν σε αυτόν τον τόπο. Κυδώνι, κάστανο, μούρα, φιρίκι, κεράσι, βύσσινο, αγριοκέρασο,κάστανο, καρυδάκι, σύκο, μύρτιλο, βατόμουρα, σύκα, αγριοφράουλες, όλα γίνονται γλυκό.

Παραδοσιακά Γλυκά Πηλίου
Λαχταριστά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ με τα αρώματα και την γεύση των φρούτων που αφθονούν σε αυτόν τον τόπο

Το Πήλιο παράγει μεγάλες ποσότητες εύγευστων φρούτων που καλλιεργούνται στα χαμηλότερα υψόμετρα του βουνού. Τα μήλα της Ζαγοράς Πηλίου ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους ποιότητα, την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά τους. Προστατεύονται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς κι έχουν κερδίσει την αγάπη του κοινού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τέλος, κάθε παραδοσιακός μεζές σε όλα τα ταβερνάκια του Πηλίου συνοδεύεται με το ντόπιο κρασί της περιοχής που παρασκευάζεται από κόκκινα σταφύλια φράουλα ή τσίπουρο.