Καρπούζι: μια άκρως θεραπευτική τροφή

10 Αυγούστου 2018

Είναι δροσιστικό, γλυκό και θεωρείται ο “βασιλιάς” του καλοκαιριού. Ο λόγος για το λατρεμένο φρούτο όλων μας, το καρπούζι, το οποίο όχι μόνο μας δροσίζει αλλά κάνει και καλό στην υγεια μας.

Ο “βασιλιάς” του καλοκαιριού, το καρπούζι, αποτελεί το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων κι όχι άδικα. Είναι δροσιστικό, γλυκό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και λίγες θερμίδες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το καρπούζι συμβάλει στην πρόληψη του άσθματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή για να αποφευχθεί η αφυδάτωση του οργανισμού.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Hypertension έδειξε ότι το καρπούζι συμβάλλει στην πρόληψη και την καλή λειτουργία του οργανισμού χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Μια φέτα καρπούζι 150γρ παρέχει στον οργανισμό το 17% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α, το 21% σε βιταμίνη C, το 2% σε σίδηρο και το 1% σε ασβέστιο. Eίναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη, λυκοπένιο και βεταΐνη. Επιπλέον, διαθέτει μόνο 43 θερμίδες ανά 150γρ και εφοδιάζει τον οργανισμό με 2 γραμμάριο νατρίου ανά 150γρ, 11 γραμμάρια υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γρ. ζάχαρης) και 1 γραμμάριο ινών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το καρπούζι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση στο στάδιο-1, ενώ παράλληλα βελτιώνει την λειτουργία των αρτηριών και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις χάρη στο λυπένιο που περιέχει. Επιπλέον, διατροφή πλούσια βιταμίνη Α και C μειώνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη άσθματος και συμβάλλει στην ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του δέρματος και των μαλλιών, ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου.