Σέριφος: Το νησί του Κύκλωπα Πολύφημου και των μεταλλείων

30 Αυγούστου 2018

Για μερικούς, το καλύτερο νησί των Κυκλάδων. Στην καρδιά του Αιγαίου, η Σέριφος μαγεύει με την αυθεντική άγρια ομορφιά της.

Η Σέριφος είναι ένα νησί που θα μπορούσες να επιστρέφεις κάθε καλοκαίρι και να ανακαλύπτεις κάθε φορά και κάτι καινούριο για να αγαπήσεις. Αποτελεί προορισμό για όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό, πέρα και έξω από τη λαμπερή βιτρίνα των δημοφιλών προορισμών του Αιγαίου. Εδώ θα δεις τα τοπία να αλλάζουν ανάλογα με το φως, ανεμοδαρμένες πλαγιές, παραλίες με πρασινογάλαζα νερά δίπλα σε κωνικούς βράχους. Για να γνωρίσεις, λοιπόν, τη Σέριφο όπως πραγματικά είναι ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές

Παραλίες για όλους
Γαλάζια νερά, πράσινα νερά, βαθιά νερά, ρηχά νερά, με πολλή σκιά, με λίγη ή χωρίς. Όλα θα τα βρεις στις 40 επίσημες παραλίες του νησιού. Εμείς σου προτείνουμε να επισκεφθείς τα Λιβαδάκια, με τα υπέροχα αλμυρίκια που μπορείς να κοιμηθείς μετά τη βουτιά. Την Ψιλή Άμμο, την πλέον γνωστή παραλία του νησιού, με την υπέροχη λευκή άμμο. Τα νερά είναι γαλάζια και θα πρέπει να τα περπατήσεις αρκετά για να αρχίσει να βαθαίνει. Την Συκαμιά μια ίσως από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, που σε περιμένει με το ταβερνάκι της για βουτιές και φρέσκο ψαράκι. Προσοχή μην την επισκεφτείς μέρα που φυσάει πολύ. Το Γάνεμα, με μια τεράστια αμμουδιά που μας χωράει όλους, προσφέρεται για ηλιοθεραπεία καθώς σκιά σπάνια βρίσκεις. Τέλος, είναι απαραίτητη η βουτιά στον Άγιο Σώστη, στη παραλία με το διπλό βότσαλο. Οι σκιές κι εδώ είναι λίγες οπότε είτε ετοιμάσου για μαύρισμα είτε πάρε ομπρέλα.

ΣΕΡΙΦΟΣ_ΠΑΡΑΛΙΑ

Για φαγητό
Το που θα φας είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα για να αποφασίσεις αφού οι επιλογές είναι πολλές και όλες τους προσεγμένες. Από τα πλέον γνωστά μαγαζιά του νησιού για ουζάκι και καλό ψάρι, είναι το Ουζερί της Καλής, στο λιμάνι. Τα πιο ωραία φαγητά θα τα βρεις στο Αλώνι, στο γκρεμό κοντά στη Χώρα, ενώ αν είσαι λάτρης του καλού μεζέ επιβάλλεται να περάσεις από τον Λούη στην πλατεία. Αν πάλι θες να γευτείς παραδοσιακές γεύσεις Σερίφου επισκέψου την Μαραθόριζα. Εμπιστεύσου τους ανθρώπους του μαγαζιού κι άφησε τους να επιλέξουν εκείνοι τα παραδοσιακά πιάτα που θα δοκιμάσεις. Εσύ πες τους απλά τι προτιμάς. Τέλος για φρέσκο ψάρι πήγαινε μια βόλτα μέχρι τον Νικόλα, στον κόλπο του Πλατύ Γιαλού. Έχει ομολογουμένως το καλύτερο ψάρι του νησιού.

Για βόλτα και ποτό
Οι κάτοικοι της Σερίφου διατηρούν αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμα του παρελθόντος και καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνονται περισσότερα από τριάντα πανηγύρια, όπου επισκέπτες και ντόπιοι θα φάνε, θα πιουν και θα γλεντήσουν τιμώντας τους τοπικούς αγίους. Αν όμως δε σου αρέσει αυτός ο τρόπος διασκέδασης μην ανησυχείς σου έχουμε έτοιμες τις προτάσεις . Από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο ο Καραβόμυλος στη Χώρα σε περιμένει για ποτό, ρακόμελα και τσίπουρα σε ένα πάρτι… διαρκείας . Αν πάλι θες κάτι πιο ρομαντικό το Αέρινο είναι ίσως το πιο ωραίο bar του Αιγαίου. Με το μπαλκόνι να είναι έρμαιο του αέρα, σου δίνει την καλύτερη θέα στο Αιγαίο. Με ωραία ποτά και εσωτερικό χώρο για εναλλακτική αποτελεί το must του νησιού. Τέλος, μην παραλήψεις να περάσεις και από το καφενείο στην πλατεία της Χώρας. Είναι μία εμπειρία από μόνο του. Σφύζει από ζωή μόλις ο ήλιος αρχίσει να δύει και παραμένει γεμάτο όλο το βράδυ για το διάσημο κορμό του, τους καφέδες του αλλά και τα διάφορα χωνευτικά που θα βρεις εκεί. Αξίζει πραγματικά να ζήσεις την πλατεία από την ηρεμία του απογεύματος μέχρι την ζωηράδα του βραδιού.

serifos-καφενειο

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Σερίφου

Η μονή των Ταξιαρχών. Κτισμένο τον 16ο αιώνα είναι το σπουδαιότερο μοναστήρι του νησιού. Από τη βεράντα του ηγουμενείου θα απολαύσετε μοναδική θέα.

Ο θρόνος του Κύκλωπα. Η μυθολογία λέει πως η Σέριφος είναι το νησί του Πολύφημου και ο θρόνος του βρίσκεται στον κάβο του Κύκλωπα, σε μια εκπληκτική θέση με πανοραμική θέα στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Μοιάζει πράγματι με γιγάντια πολυθρόνα και όσοι τον βλέπουν, αναρωτιούνται με ποιον τρόπο άραγε ανέβηκαν εκεί οι 7 τεράστιοι πελεκημένοι ογκόλιθοι.

Θέα από… πολύ ψηλά. Στο Μέγα Λιβάδι το πετρόκτιστο μονοπάτι που ακολουθούσαν παλιά οι μεταλλωρύχοι του νησιού και οδηγεί από το ελικοδρόμιο προς τη Χώρα, θα δείτε τον ήλιο να δύει, μεταμορφώνοντας το νησί σε τόπο μαγικό. Είναι το μόνο σημείο όπου θα δείτε την πρωτεύουσα όντας ψηλότερα από αυτήν.

Tip: Περισσότερες πληροφορίες για το νησί μπορείς να βρεις στο Discover Serifos.