Το μέλι Ολύμπου ένα από τα πλέον αντιβακτηριακά προϊόντα στον κόσμο

12 Σεπτεμβρίου 2018

Το μέλι Ολύμπου συναγωνίζεται το πανάκριβο μέλι Manuka στην αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση του.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απέδειξε πως το μέλι που παράγεται στην περιοχή του Ολύμπου είναι το χρυσό “νέκταρ” για Θεσσαλούς μελισσοπαραγωγούς, καθώς έχει αντιβακτηριακή δράση έναντι δύο πολύ σημαντικών παθογόνων βακτηρίων, των Staphulococcus aureus και Pseudomonas aeruginosa.

Το Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβίων – Μοριακής Βακτηριολογίας και Ιολογίας του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ολοκλήρωσε τη μελέτη για την αντιβακτηριακή δράση των μελιών του Ολύμπου, αποδεικνύοντας την αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση τους έναντι των δυο πολύ σημαντικών παθογόνων βακτηρίων. Η σημασία της παρούσας μελέτης είναι μεγάλη, αν ληφθεί υπόψη η ανθεκτικότητα που εμφανίζουν τα συγκεκριμένα βακτηρία σε πληθώρα αντιβιοτικών, καθώς και η ανάγκη χρήσης φυσικών συντηρητικών στη βιοτεχνία τροφίμων.

Με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Δημήτριο Μόσιαλο, οι ειδικοί συνέκριναν το μέλι της περιοχής του Ολύμπου με τη δράση του μελιού manuka, το οποίο είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένου για την ισχυρή αντιμικροβιακή δράση του. Δεδομένης της μεγάλης βιοποικιλότητας, ιδιαίτερα της χλωρίδας που χαρακτηρίζει την περιοχή του Ολύμπου, πολλά μέλια της περιοχής εμφάνισαν στο εργαστήριο εξαιρετική αντιβακτηριακή δράση που ξεπερνούσε, μάλιστα, αυτή του μελιού Manuka. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των μελιών της περιοχής του Ολύμπου μετρήθηκαν στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και συγκρίθηκαν με αυτές του μελιού manuka αναδεικνύοντας τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά και την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση τους. Αξίζει να σημειωθεί πως το μέλι Manuka είναι ένα είδος μελιού που παράγεται στη Νέα Ζηλανδία και έχει βρεθεί ότι έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Για αυτό το λόγο, το μέλι Manuka πωλείται ως φαρμακευτικό σκεύασμα με τιμή που ανέρχεται περίπου στα 200 ευρώ.

Τα επιστημονικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό International Journal of Molecular Medicine και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια αναβάθμισης του μελιού της περιοχής του Ολύμπου και του Θεσσαλικού εν γένει μελιού, ως ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας με χρήση στην ιατρική και την βιομηχανία τροφίμων. Η επιπλέον σημαντικότητα της παραπάνω μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι τα επιστημονικά ευρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να υπάρξει ισχυρισμός υγείας όσον αφορά τα μέλια της περιοχής του Ολύμπου. Εργαζόμαστε με σοβαρότητα και σύνεση προς την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τα θεσσαλικά προϊόντα να αποκτήσουν ταυτότητα και να είναι άκρως ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά, δίνοντας έτσι προστιθέμενη αξία στην τοπική μας οικονομία».