Το φακόρυζο… σύμμαχος ενάντια στο σάκχαρο

22 Ιουνίου 2018

Ένας απλός συνδυασμός τροφών όπως είναι το φακόρυζο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 20 έως και 35% και την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τους ερευνητές απο το Πανεπιστήμιο του Γκελφ, στον Καναδά ένας απλός διατροφικός συνδυασμός είναι αρκετός για να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα κατά 20 έως και 35%. Αντικαθιστώντας το ρυζι ή τις πατάτες με όσπρια, όπως οι φακές, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά ο γλυκαιμικός έλεγχος μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, αναφέρει η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές χώρισαν 24 υγιείς ενήλικες σε τέσσερις ομάδες: η πρώτη κατανάλωσε λευκό ρύζι μόνο, ενώ οι άλλες τρεις λευκό ρύζι σε συνδυασμό με διαφορετικές ποικιλίες φακής (πράσινες χονδρές, πράσινες ψιλές και κόκκινες). Πριν και μετά την κατανάλωση του προτεινόμενου γεύματος οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μέτρηση του σακχάρου τους. Σε δεύτερη φάση, η δοκιμή επαναλήφθηκε αντικαθιστώντας το ρύζι με πατάτες. Και στις δύο φάσεις οι μετρήσεις έδειξαν πως η αντικατάσταση έστω και μέρους της ποσότητας του ρυζιού ή της πατάτας βελτίωσε σημαντικά τον γλυκαιμικό έλεγχο στους συμμετέχοντες.

Το φακόρυζο… σύμμαχος ενάντια στο σάκχαρο
Το φακόρυζο… σύμμαχος ενάντια στο σάκχαρο

Η δρ. Άλισον Ντάνκαν, καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Υγείας και Επιστημών της Διατροφής του Πανεπιστημίου του Γκελφ υποστηρίζει ότι αν αντικατασταθεί μέρος της ποσότητας ρυζιού με φακές μπορεί να μειωθούν έως και 20% τα επίπεδα του μεταγευματικού σακχάρου, ενώ ο συνδυασμός πατάτες με φακές μπορεί να επιφέρει μείωση έως και 35%. Όπως αναφέρει η Ντάνκαν, οι φακές και όλα τα όσπρια γενικότερα επιβραδύνουν την πέψη και την απελευθέρωση των σακχάρων στο αίμα, γι’ αυτό και βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο. «Αυτή η πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων» αναφέρει η καθηγήτρια «συνεπάγεται ότι δεν παρατηρείται απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος. Το ανεβασμένο σάκχαρο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει τελικά σε δυσλειτουργικό γλυκαιμικό έλεγχο, που είναι και το «σήμα κατατεθέν» του διαβήτη τύπου 2. Επί της ουσίας, οι φακές μειώνουν τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο». Οι φακές παρέχουν στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά τα οποία επιβραδύνουν τη δράση ενζύμων που εμπλέκονται στην απορρόφηση των σακχάρων, ενώ παράλληλα οι φυτικές ίνες τους προωθούν την παραγωγή των λεγόμενων λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου (SCFAs), τα οποία επίσης συμβάλλουν στην καλή ρύθμιση του σακχάρου.