Anthony Bourdain: Ο λάτρης της ζωής και εραστής της γεύσης

18 Ιουνίου 2018

Εκκεντρικός, αντισυμβατικός, απόλυτα αγαπητός και μισητός ταυτόχρονα ο Anthony Bourdain ήταν αναμφισβήτητα ο πιο ροκ σεφ του πλανήτη.

Ο άνθρωπος με τα μεγάλα πάθη, ο αντισυμβατικός γκουρού της γεύσης, ο βραβευμένος σεφ, συγγραφέας και παρουσιαστής της γνωστής εκπομπής του CNN «Parts Unknown», ο Anthony Bourdain , έγραψε τον δικό του επίλογο την Παρασκευή 8 Ιουνίου σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Στρασβούργο, όπου έμενε για τις ανάγκες τηλεοπτικού γυρίσματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του CNN, που επιβεβαιώνει την είδηση, ο διάσημος σεφ έβαλε τέλος στην ζωή του δια απαγχονισμού, χωρίς κανείς να γνωρίζει τα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτή του την πράξη. «Με μεγάλη λύπη, επιβεβαιώνουμε το θάνατο του φίλου και συναδέλφου, Anthony Bourdain. Η αγάπη για την περιπέτεια, για καινούριους φίλους, για το καλό φαγητό και ποτό και βέβαια για τις ξεχωριστές ιστορίες ανά τον κόσμο, τον έκαναν έναν μοναδικό αφηγητή. Τα ταλέντα του δε σταμάτησαν ποτέ να μας εκπλήσσουν και θα μας λείψει πάρα πολύ. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την κόρη και την οικογένειά του σε αυτήν την απίστευτα δύσκολη στιγμή», αναφέρει η ανακοίνωση του CNN.

Ο Anthony Bourdain στο Λάγος της Νιγηρίας.
Ο Anthony Bourdain στο Λάγος της Νιγηρίας.

Λάτρης της ζωής και εραστής της γεύσης

Ο Anthony Bourdain, ο γκουρού της μαγειρικής όπως τον αποκαλούσαν, ήταν γαλλικής καταγωγής. Γεννήθηκε το 1956 στη Νέα Υόρκη από τον Πιερ και την Γκλάντις Μπουρντέν και μεγάλωσε στην περιοχή Λεόνια του Νιου Τζέρσι. Φοίτησε στο Englewood School for Boys, από όπου αποφοίτησε το 1973. Κατόπιν πήγε στο κολέγιο Vassar, το οποίο  παράτησε μετά από δύο χρόνια και ακολούθησε το όνειρό του να γίνει σεφ στο Culinary Institute of America, από το οποίο αποφοίτησε το 1978.

Ο Anthony Bourdain έγινε ευρύτερα γνωστός το 2000, με την έκδοση του βιβλίου του, «Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly, a behind-the-scenes expose on the world of haute cuisine». Ένα βιβλίο το οποίο έμπαινε στα άδυτα των εστιατορίων και παρουσίαζε με ωμό τρόπο όλα όσα συμβαίνουν πίσω απο τις κλειστές πόρτες. Παράλληλα, όμως, δεν δίστασε να αφηγηθεί και την πιο σκοτεινή πλευρά της ζωής του και τη σχέση που είχε στο παρελθόν με τα ναρκωτικά.

Το 2002 ξεκίνησε να μοιράζεται τις εμπειρίες του με το τηλεοπτικό κοινό με την εκπομπή «Α Cook’s Tour», στο τηλεοπτικό δίκτυο Food Network και τρία χρόνια αργότερα, μέσα από το Travel Channel και την εκπομπή: No Reservations, κατάφερε να αποσπάσει δύο βραβεία Emmy. Λίγα χρόνια αργότερα «μετακόμισε» στο CNN με το «Anthony Bourdain: Parts Unknown» την πιο επιτυχημένη εκμπομπή γαστρονομίας.

Με τον Barack Obama στο Βιετνάμ
Με τον Barack Obama στο Βιετνάμ

Γνήσιος ροκάς εκδήλωνε την αγάπη του για την ροκ μουσική σκηνή σε κάθε βίντεο, σε κάθε εμφάνιση του. Τα αγαπημένα του ροκ τραγούδια έντυναν πάντα τα βίντεο που μοιραζόταν με τον κόσμο, ενώ συχνά ο φακός τον «έπιανε» με τους επώνυμους φίλους του απο τον χώρο της μουσικής.

Παντρεύτηκε δύο φορές και το 2007 απέκτησε μια κόρη απο το δεύτερο γάμο του με την Ottavia Bousia,με την οποία χώρισε το 2016. Τα δύο τελευταία χρόνια ο Anthony Bourdain ήταν ζευγάρι με την Asia Argento, η οποία ήταν ένα από τα θύματα του Weinstein, γι’ αυτό και ο Bourdain ήταν μεγάλος υποστηρικτής του κινήματος #metoo. Εκκεντρικός και αντισυμβατικός, Anthony Bourdain, ήταν μια ιδαίτερη προσωπικότητα που έφυγε στα 61 του, μην έχοντας ολοκληρώσει το όνειρό του να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Ο Anthony Bourdain ήταν γνωστός για τη λαχτάρα του να γυρίσει όλο τον κόσμο και να ζήσει νέες εμπειρίες. Λάτρευε τα ταξίδια και επιδίωκε διαρκώς νέες γνωριμίες και καινούργιες γεύσεις ακόμα και τις πιο ακραίες. Για τις ανάγκες της τηλεοπτικής του εκπομπής, ο αντισυμβατικός σεφ είχε δηλώσει ότι ταξίδευε περισσότερες από 250 ημέρες το χρόνο. O εκκεντρικός και ακραίος Bourdain, μπορεί να μην έτρωγε το φαγητό στα αεροπλάνα και να έφερνε το δικό του, στα ταξίδια του όμω δε δίσταζε να δοκιμάζει τα τοπικά εδέσματα όπως κέικ αίματος στην Αγγλία μέχρι έντερα στην Κολομβία. Μπορεί να μην κατάφερε να γυρίσει όλο τον κόσμο, αλλά σίγουρα κατάφερε να γίνει γνωστός παγκοσμίως για το πάθος του για τη ζωή και τα όμορφα πράγματά της και να δημιουργήσει ένα μεγάλο ερωτηματικό για τον τρόπο που ο μεγάλος ροκ σταρ της γαστρονομίας επέλεξε να πεί «αντίο».

Στιγμιότυπο από την εκπομπή του Anthony Bourdain: Parts Unknown στη Madagascar
Στιγμιότυπο από την εκπομπή του,«Anthony Bourdain: Parts Unknown» στη Μαγαδασκάρη

Το ταξίδι στην Ελλάδα

Ανάμεσα στα αμέτρητα ταξίδια του ήταν και η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα είχε βρεθεί στην Κρήτη, τη Ζάκυνθο και τη Νάξο το Σεπτέμβριο του 2015 για τα γυρίσματα της εκπομπής του που προβλήθηκε τον Μάιο του 2016 από το CNN, στον έβδομο κύκλο του διάσημου «Parts Unknown». Ένας προορισμός που λάτρεψε και αποθέωσε μέσα από τις εκπομπές του, αλλά και μέσω του λογαριασμού του στο Instagram.

Ο Anthony Bourdain στη Νάξο
Ο Anthony Bourdain στη Νάξο

Στο ταξίδι του αυτό, αγάπησε ιδιαίτερα τη Νάξο, λάτρεψε το ελληνικό φαγητό για την απλότητά του και θέλησε να έρθει πιο κοντά με τους ντόπιους για να γνωρίσει την κουλτούρα τους. Αν και όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, ήξερε ελάχιστα πράγματα για τη Νάξο πριν βρεθεί εκεί, η ομορφιά και οι γεύσεις του νησιού τον κατέκτησαν. Μέσω της εκπομπής του έκανε γνωστές τις ελληνικές ομορφιές σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν δίστασε να αγγίξει και θέματα όπως ο τουρισμός και η οικονομική κρίση.