Κεράσια για αδυνάτισμα

12 Φεβρουαρίου 2018

Πρόσφατη έρευνα συνδέει τα Κεράσια με την απώλεια βάρους αναδεικνύοντας σε ιδανική τροφή για… αδυνάτισμα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ταζμανίας ανέλυσαν τη σύσταση των κερασιών εντοπίζοντας ένα βιοενεργό συστατικό το οποίο μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία ή προληπτική αγωγή απέναντι στα διαιτολόγια με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Το βιοενεργό συστατικό στο οποίο αναφέρονται στην έρευνά τους είναι οι ανθοκυανίνες και είναι εκείνες οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες και για το βαθύ κόκκινο χρώμα των κερασιών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Δρ. Μέλανι Μπλάκχαλ μέλος της ερευνητικής ομάδας αυξάνονται συνεχώς τα στοιχεία τα οποία αποδίδουν στις ανθοκυανίνες θετική δράση σε ένα μεγάλο αριθμό παθήσεων, ενώ είναι λιγότερα τα δεδομένα που έχουμε τα οποία να εστιάζουν στην παχυσαρκία.

Πρόσφατη έρευνα συνδέει τα Κεράσια με την απώλεια βάρους
Πρόσφατη έρευνα συνδέει τα Κεράσια με την απώλεια βάρους

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εφάρμοσαν σε ποντίκια ένα διαιτολόγιο με πολλά λιπαρά και στη συνέχεια ακολούθησαν δύο κατευθύνσεις μία περίοδο πρόληψης έξι εβδομάδων και μία περίοδο αναστροφής 10 εβδομάδων. Οι επιστήμονες στη συνέχεια έδωσαν στα ποντίκια ανθοκυανίνη επίσης σε δύο περιόδους, στην αρχή της πρόληψης και στο τέλος της αναστροφής. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα ποντίκια στην περίοδο της πρόληψης πήραν 19% λιγότερο βάρος ενώ σημειώθηκε και μείωση της φλεγμονής.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να μελετήσουν την επίδραση της ανθοκυανίνης στους ανθρώπους και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.