Η Μακεδονική κουζίνα στην Unesco

7 Φεβρουαρίου 2018

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα ετοιμάσει φάκελο υποψηφιότητας για την εγγραφή της Μακεδονικής Κουζίνας στους καταλόγους της Unesco με τη μορφή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τη δημιουργία και κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας για την εγγραφή της Μακεδονικής Κουζίνας με τη μορφή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στους καταλόγους της Unesco πρόκειται να ετοιμάσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου δράσης για την προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιφέρειας για τα έτη 2018-2020.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή σε μητρώο των συνταγών που αποτελούν την Μακεδονική Κουζίνα στην οποία συμπεριλαμβάνεται η αναλυτική παρουσίαση υλικών αλλά και τρόπου παρασκευής ακολουθώντας το πρότυπο ISO. Στο εν λόγω μητρώο εντοπίζονται επίσης η πολιτισμική και γαστρονομική παράδοση των Βλάχων, των Ποντίων, των Σαρακατσαναίων, των Μικρασιατών και των ντόπιων κατοίκων, ενώ εξίσου σημαίνουσα είναι και η επιρροή που έχει δεχτεί τόσο από τις κοινότητες των Εβραίων και των Αρμένιων.

Πρόκειται για ένα αρμονικό πάντρεμα της βυζαντινής κουζίνας με την ανατολή και την ντόπια γαστρονομία των Μακεδόνων. Ως βασικά υλικά στις συνταγές της Μακεδονικής Κουζίνας αναγνωρίζονται προϊόντα όπως τα αλλαντικά, τα τυροκομικά, τα όσπρια και τα κηπευτικά με την κάθε περιοχή να έχει τη δική της συμβολή στην γαστρονομία της περιφέρειας.

Η Μακεδονική κουζίνα στην Unesco
Η Μακεδονική κουζίνα στην Unesco

Ωστόσο οι δράσεις δεν περιορίζονται στην υποβολή του φακέλου στην Unesco αλλά περιλαμβάνουν και άλλες ενέργειες όπως είναι ο σχεδιασμός ενός brand του σήματος της Μακεδονικής Κουζίνας, η παραγωγή σχετικών εντύπων και οδηγών γαστρονομίας, η δημιουργία δικτύων επιχειρήσεων εστίασης, η ανακήρυξη πρεσβευτών γαστρονομίας ανά περιφερειακή ενότητα, η δημιουργία ιστοσελίδας και η ηλεκτρονική προβολή της Μακεδονικής Κουζίνας, η δημοσίευση καταχωρήσεων σε έντυπα εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και η διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την προβολή και την προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων σχεδιάζονται και εκδηλώσεις όπου και θα παρουσιάζονται γεύσεις από όλους του νομούς της Περιφέρειας με τη μορφή των αναδυόμενων εστιατορίων σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων του εσωτερικού και του εξωτερικού, σε κομβικά σημεία μετακίνησης όπως είναι τα αεροδρόμια, οι σταθμοί του μετρό, αλλά και σε πολυκαταστήματα ή ξενοδοχεία.

Παράλληλα θα διατηρηθούν και οι παραδοσιακές δράσεις φιλοξενίας δημοσιογράφων αλλά και συμμετοχών σε εκθέσεις ενώ αναμένεται και η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στην Κίνα, τα Αραβικά κράτη, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Το συνολικό σχέδιο δράσης το οποίο παρουσιάστηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Φάνη Παπά, έλαβε την έγκριση του περιφερειακού συμβούλιου της Κεντρικής Μακεδονίας με το ύψος του να αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: www.paseges.gr